Stresemannlaan 62, Haarlem      023-536 60 88

| Tandprotheticus

Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van alle prothetische voorzieningen die uitneembaar zijn (kunstgebitten). Hiervoor ben ik zowel technisch als medisch-biologisch opgeleid en ik mag zelfstandig patiënten behandelen.

Wettelijk gezien mogen wij zonder verwijzing van een tandarts een nieuw volledig gebit voor u maken. Voor gedeeltelijke gebitten (plaatje of frame) en implantaat gedragen gebitten (klikgebit) gelden bij verschillende zorgverzekeraars verschillende regels. Van de een mag u rechtstreeks naar ons toe komen, de ander wil een verwijzing van de tandarts of laat de behandeling aan klikgebitten alleen door tandartsen uitvoeren.

Naast het maken van kunstgebitten kan een tandprotheticus ook veel voor u betekenen in het onderhoud van uw kunstgebit. Denk aan reparaties, rebasingen (het opnieuw passend maken van uw prothese), advies en voorlichting over de werking en verzorging van uw kunstgebit.

 

Het grootste deel van de tandtechniek bestaat uit handwerk.

Het is nog een echt ambacht en elk werkstuk is uniek. Vrijwel alles gebeurt bij ons op de praktijk. Alleen het metaalwerk wordt uitbesteed (metaalbasis van frames en steggen).

Om tandprotheticus te kunnen worden, moet eerst het diploma tandtechniek behaald worden met de specialisatie volledige gebitsprothesen.

De tandtechnicus maakt tandheelkundige voorzieningen (bijv. kunstgebitten of kronen) in opdracht van een tandarts of tandprotheticus. Hij is technisch opgeleid en mag niet zelfstandig patiënten behandelen aan de stoel. Hiervoor moet een aanvullende opleiding gevolgd worden tot tandprotheticus. Dit is de medisch-biologische opleiding die gaat bijvoorbeeld over het behandelen van patiënten, het beoordelen van de mondsituatie, hoe af te drukken (happen) en de beet te bepalen (hoe u dichtbijt en hoe de tanden en kiezen dan optimaal op elkaar gepast kunnen worden).

Op de website van de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici vindt u meer informatie over de tandprotheticus .

 

De tandprothetische praktijk is ONT-branche gecertificeerd op basis van de NEN-ISO 9001 norm.

Dit houdt in dat:

  • Er in onze praktijk geprotocolleerd wordt gewerkt;
  • Er in de praktijk wordt voldaan aan alle relevante wet- en regelgeving;
  • De opleidingen van al onze medewerkers voldoen aan de laatste eisen vanuit de mondzorg;
  • De praktijk goed gestructureerd is en voldoet aan de laatste eisen op het gebied van hygiëne en infectiepreventie.

 

Contact

Stresemannlaan 62
2037 TK Haarlem

023-536 60 88

Weekenddienst:
06 - 13 23 77 51

Privacy policy

Openingstijden:

Maandag 08.30-17.00 uur
Dinsdag 08.30-17.00 uur
Woensdag 08.30-17.00 uur
Donderdag 08.30-17.00 uur
Vrijdag 08.30-12.00 uur

Aangesloten bij:

ONT

KRTP

Certificering:

ISO 9001 certificaat

MDR