Stresemannlaan 62, Haarlem      023-536 60 88

| Immediaatprothese

Als er na het trekken van tanden en/of kiezen een kunstgebit wordt geplaatst noemen we dit een immediaatprothese. 

Een immediaatprothese wordt in de meeste gevallen gemaakt vóórdat tanden en/of kiezen worden getrokken. De tandarts (of kaakchirurg) plaatst het kunstgebit direct na het trekken. Hierdoor werkt het gebit als een soort pleister.

Zo’n eerste kunstgebit is altijd wennen. Door de verandering in de mond kunnen spieren in de wangen en het gezicht of de kaakgewrichten de eerste periode wat gevoelig zijn en vreemd aanvoelen. Als eten de eerste periode nog pijnlijk is, kunt u het beste kiezen voor zacht voedsel. U kunt het eten van harder voedsel langzaam opbouwen.

Door de veranderingen in uw mond kan ook het praten wat vreemd zijn. De mondspieren zullen moeten wennen aan het kunstgebit waardoor slissen of vreemd klinken voor kunnen komen. Dit gaat meestal vanzelf over als uw mondspieren gewend raken aan het kunstgebit. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren.

 

Heeft u veel pijn of houdt de pijn langere tijd aan, neem dan contact met ons op.

Ga nooit zelf aan uw kunstgebit klussen. De kans is groot dat u de pijn hiermee verergert en u heeft dan niet langer recht op garantie op het kunstgebit.

Vanaf ongeveer een week na het trekken is het beter om ’s nachts geen kunstgebit te dragen. Uw kaak komt dan beter tot rust en het is beter voor de doorbloeding. Het kunstgebit kunt u dan het beste vochtig bewaren in een prothesebakje of glas water. Spoel het gebit af of poets het voor u het weer in de mond doet ‘s morgens.

Door het trekken van de tanden en/of kiezen zal de kaak behoorlijk gaan slinken. Hoe snel dit gaat, verschilt per persoon. Het is mogelijk om het gebit vanaf ca. 2 maanden opnieuw passend te maken. Dit heet rebasen. Voor meer informatie over rebasing klikt u hier. Dit rebasen kan meerdere keren nodig zijn voordat een nieuw kunstgebit wordt gemaakt. Ook dit verschilt per persoon. Na ongeveer een jaar is de kaak tot rust gekomen en kan de immediaatprothese vervangen worden door een regulier kunstgebit.

 

Blijf niet zitten met vragen. U kunt ons altijd bellen. Wij helpen u graag.

Voor meer informatie over vergoedingen door verzekeraars klik hier.

CZ, OHRA en Delta Lloyd willen dat een immediaatprothese vooraf wordt aangevraagd met een verwijzing van de tandarts. Pas na goedkeuring mogen we behandelen. Bij de overige verzekeraars is dit niet noodzakelijk.

Onze prijslijst met een indicatie van de prijzen vindt u hier.
De prijzen voor een immediaatprothese zijn iets lager als de opgegeven kosten van een volledige prothese.

Contact

Stresemannlaan 62
2037 TK Haarlem

023-536 60 88

Weekenddienst:
06 - 13 23 77 51

Privacy policy

Openingstijden:

Maandag 08.30-17.00 uur
Dinsdag 08.30-17.00 uur
Woensdag 08.30-17.00 uur
Donderdag 08.30-17.00 uur
Vrijdag 08.30-12.00 uur

Aangesloten bij:

ONT

KRTP

Certificering:

ISO 9001 certificaat

MDR